Kolor ziaren, czyli stopień palenia kawy - zobacz jak wpływa na smak w Twojej filiżance
Kolor ziaren jest zależny od stopnia palenia kawy. Im dłużej kawa pozostaje w piecu, tym staje się ciemniejsza. Jednocześnie zmienia się jej profil smakowy. Jedne smaki znikają, inne się pojawiają.
Stopień palenia kawy, to ważny element wpływający na smak kawy. Każdy region pochodzenia ziaren charakteryzuje się nieco innymi nutami smakowymi w kawie, ale to właśnie odpowiednie wypalenie ziaren sprawia, że możemy je wyczuć. Doświadczony Roaster wie, w jaki sposób wypalić kawę z danego regionu, aby wydobyć jej nawiększy potencjał.
W palarniach rzemieślniczych stosuje się różne stopnie wypalenia kawy, w zależności od rodzaju ziaren. Podstawowe trzy to: jasny, średni i ciemny.
Jasne palenie kawy
👉Palenie jasne - pozwala wydobyć z kawy najwięcej owocowo-kwiatowych nut smakowych i aromatycznych. Duża ilość nut owocowych, to również większa kwasowość w kawie, za to bardzo niska gorycz.
Średnie palenie kawy
👉Palenie średnie - uwydatnia w kawie nieco więcej nut czekoladowo-orzechowych, nadal pozostawiając część nut owocowo-kwiatowych. Pojawia się nieco więcej goryczki, a zmniejsza się kwasowość.
Ciemne palenie kawy
👉Palenie ciemne - znika większość nut owocowych, uwydatnia się gorycz, pojawia się więcej ciężkich nut gorzkiej czekolady i orzechów. Kwasowość maleje. Mogą pojawić się nuty dymne, drewniane.
Stopień palenia kawy średnio-ciemny
Czasem możemy spotkać się z pośrednim stopniem palenia, np. Średni+, czyli coś między średnim, a ciemnym. Jest ono często stosowane w mieszankach kaw kraftowych, przeznaczonych do ekspresów i kawiarek.
No i jak? Który rodzaj palenia pasuje Ci najbardziej?😁